Home arrow Ontwikkeling

De Bokkensprong
Visie / Doelstelling
Werkwijze
Werkwijze in de praktijk
Ontwikkeling
Verbanden
De Twentse Zorgcentra
Ponyboerderij Noord
De Rökker
Terreindienst
Atelier 't Bouwhuis
Ontwikkeling

Voordat de Bokkensprong bestond werkten begeleiders en clienten in zeer gestructureerde dagbestedingsgroepen. Elk dagdeel was van begin tot eind bepaald en vastgesteld. Ruimte voor flexibel omgaan met activiteiten was er niet. Zoveel mogelijk prikkels werden weggenomen want de cliënt werd daar erg onrustig van.

Toen De Bokkensprong van start ging hebben we bovenstaande vorm van structuur los gelaten. We werken nu met een structuur van tijd. Dit betekent dat de pauzemomenten vast staan, maar alle activiteiten gedurende de dag gedaan kunnen worden. Ook het omgaan met prikkels hebben we veranderd. De prikkels worden gelijkmatig aangeboden. Veel prikkels horen ook bij de activiteiten. Dat zorgt ervoor dat de cliënt langzaam went aan meerdere prikkels. In plaats van overprikkeld te raken leert de cliënt omgaan met verschillende prikkels.

Een praktijkvoorbeeld: Een van onze cliënten zat eerst in een groepje van 5 cliënten want hij kon niet tegen interacties en drukte. Nu zit diezelfde cliënt tussen alle ouders (die meekomen als hun kind gaat ponyrijden) op de ponyboerderij een praatje te maken. Hij gaat mee pony's halen met een heel stel kinderen die achter hem lopen, terwijl hij eerst niet tegen onvoorspelbaarheid kon. Hij liep altijd achteraan zodat hij alles goed kon overzien.

Wat nu erg belangrijk is in onze begeleiding, is dat de begeleiders niet meer de bepalende factor zijn. Begeleiders hebben nu een ondersteunende factor. Alle werkzaamheden worden in het kader van de POP met de cliënten overlegd. Bepaalde werkzaamheden moeten elke dag gedaan worden. Die gebeuren dan ook, maar in overleg. Wij hebben het afgelopen jaar gemerkt dat deze manier van werken prettig is voor de cliënt en voor de begeleider. Het zorgt er tevens voor dat je het werk niet op de automatische piloot doet.

Een andere grote verandering is natuurlijk het werken met dieren. Wij hebben in de praktijk kunnen zien wat dieren met mensen kunnen doen. Een dier houdt onvoorwaardelijk van je, een dier kijkt niet naar je beperkingen maar neemt je zoals je bent. Dat geeft onze cliënten veel zelfvertrouwen. Ook krijgen de cliënten verantwoordelijkheidsgevoel. Ze hebben de zorg over de dieren, daar komt een heleboel bij kijken: schone verblijven, voldoende voer, vers water enz.

De veranderingen:

 • Cliënten hebben een groter zelfvertrouwen
 • Cliënten hebben een groter gevoel van eigenwaarde
 • Cliënten kunnen flexibel om gaan met wanneer de activiteit gebeurt (dit voorkomt stress als de activiteiten een keer wisselen)
 • Cliënten vinden en zien zelf werk
 • Cliënten gaan zelfstandig aan het werk
 • Cliënten helpen elkaar en zien ook wanneer een ander hulp nodig heeft
 • Cliënten geven aan wat ze wel en niet leuk werk vinden
 • Cliënten geven en ontvangen correcties van elkaar
 • Cliënten hebben geleerd te functioneren in een grote groep
 • Cliënten hebben geleerd om op een positieve manier aandacht te vragen, ook al is het druk
 • Cliënten hebben leren omgaan met dieren
 

Top!